Strane banke ne mogu da povuku kapital iz Srbije

Bez autora
Dec 05 2011

Poslovne banke u Srbiji, čiji su vlasnici strane bankarske grupe, ne mogu da povuku kapital, osim u slučaju prestanka rada na srpskom tržištu. Prema domaćim propisima to podrazumeva prethodno izmirivanje svih obaveza prema poveriocima uključujući i štediše. Vlasnici banaka u principu slobodno raspolažu ostvarenom dobiti koja preostane nakon oporezivanja, bez obzira iz koje zemlje potiču.Izuzetno sloboda raspolaganja profitom može da se ograniči kada bi isplata dividendi akcionarima ugrozila sigurnost i stabilnost poslovanja banke ili mogućnost banke da u svakom trenutku odgovori zahtevima poverilaca.

Strane banke ne mogu da povuku kapital iz SrbijePoslovne banke u Srbiji, čiji su vlasnici strane bankarske grupe, ne mogu da povuku kapital, osim u slučaju prestanka rada na srpskom tržištu, rečeno je agenciji Beta u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Prema domaćim propisima to podrazumeva prethodno izmirivanje svih obaveza prema poveriocima uključujući i štediše.

Vlasnici banaka u principu slobodno raspolažu ostvarenom dobiti koja preostane nakon oporezivanja, bez obzira iz koje zemlje potiču, kažu u NBS.

Kako ističu u centralnoj banci, izuzetno sloboda raspolaganja profitom može da se ograniči kada bi isplata dividendi akcionarima ugrozila sigurnost i stabilnost poslovanja banke ili mogućnost banke da u svakom trenutku odgovori zahtevima poverilaca.

U NBS naglašavaju da domaće banke, uključujući i banke u vlasništvu stranih bankarskih grupa, do sada uglavnom nisu isplaćivale dividende, već su dobit usmeravale u rezerve banke i time jačale svoj kapital i kapacitet za širenje poslovanja.

Navodi se da banke obavljaju svoje redovne poslovne aktivnosti slobodno u skladu sa svojom poslovnom politikom, što znači da samostalno odlučuju o uslovima i načinu pozajmljivanja i plasiranja sredstava kojima raspolažu.

"Kao što novac mogu pribaviti u zemlji ili iz inostranstva, uključujući i njihove matične banke, tako ga mogu plasirati na isti način, kako u zemlji tako i u inostranstvu", kažu u NBS.

Ističe se da se vraćanje pozajmljenog novca ne može smatrati "odlaskom kapitala", kako se ponekad tumači u javnosti.

Kako bi se obezbedilo da banka u svakom momentu može ispuniti obaveze prema poveriocima, prvenstveno deponentima, NBS propisuje i kontinuirano nadzire i minimalne pokazatelje solventnosti i likvidnosti.

U NBS navode da sloboda raspolaganja sredstvima svim pravnim licima, pa tako i bankama, u odnosima sa inostranstvom se može ograničiti samo u izuzetnim okolnostima propisanim Zakonom o deviznom poslovanju.

Tim zakonom je, kako se precizira, propisana mogućnost uvođenja takozvanih zaštitnih mera, od kojih se jedna odnosi na ograničenje obavljanja plaćanja i naplata nastalih na osnovu obaveza i potraživanja u poslovima sa inostranstvom.

"Te zaštitne mere uvode se prema zakonom propisanoj proceduri i samo u slučaju nastupanja ozbiljnih poremećaja u platnom bilansu, koja bi mogla da prouzrokuju ozbiljne poteškoće u sprovođenju monetarne i politike deviznog kursa", ističu u NBS.

Na svetskim berzama juče je zabeležen rast vrednosti evra, jer su investitori bili ohrabreni najavama o formiranju fiskalne unije, kao i stavom Nemačke da će očuvati zajedničku valutu. Napetost je neznatno splasnula i u domaćoj javnosti, jer stručnjaci naglašavaju da mesta za paniku nema, dok iz Narodne banke Srbije potvrđuju da na tržištu nema velikih pomeranja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik